Perbedaan Sakit perut karena mual dan Keracunan Makanan

Anda mungkin mengalami sakit perut akibat keracunan makanan atau rasa mual. Kedua-duanya mempunyai gejala yang hampir sama, iaitu ketidakselesaan di dalam perut. Jadi, bagaimana untuk membezakannya?

Menurut Rabia De Latour, MD, ahli gastroenterologi di NYU Langone Health, New York, Amerika Syarikat, kesan keracunan makanan baru dapat dirasakan 1-8 jam selepas makan. Walau bagaimanapun, orang yang keracunan makanan tidak akan mendapat jangkitan pada usus atau perut yang disebabkan oleh beberapa jenis virus dan bakteria selama 24-48 jam. Pada akhirnya, keracunan makanan selalu sinonim dengan mual, muntah, dan cirit-birit.

Sementara itu, menurut Neal Shipley, MD, pengarah perubatan di Northwell Health-GoHealth Urgent Care, Amerika Syarikat, tanda bahawa keracunan makanan seseorang adalah tubuhnya akan mengalami demam tinggi. Sekiranya gejala-gejala ini disertai dengan muntah darah selama dua hari, seseorang perlu berjumpa doktor dengan segera.

Untuk mencari punca keracunan makanan, anda boleh menyemak sejarah makan anda. Anda boleh ingat, adakah anda makan makanan yang sudah terbengkalai atau makan makanan yang belum matang? Jika seorang saudara mempunyai masalah perut yang sama selepas makan makanan yang sama seperti anda, maka anda mungkin mempunyai keracunan makanan.

Sementara itu, loya perut adalah sebahagian daripada penyakit mag yang lazimnya dikenali sebagai gastritis atau keradangan gastrik. Perut loya juga boleh menjadi gejala beberapa gangguan perut lain, seperti Gastroesophageal Reflux Disease (GERD).

Mual kerana mag menjadi gejala yang sangat mengganggu bagi pesakit. Selain mengganggu aktiviti, rasa mual akibat mag boleh mengurangkan selera makan.

Secara umum, mag dan perut ulser berlaku kerana kecederaan atau kerengsaan lapisan mukosa lambung dan menjadikan dinding perut merah. Malah dinding perut boleh membengkak, pendarahan, dan cedera.

Cara paling cepat untuk meredakan keracunan makanan atau loya ialah dengan meminum banyak air. Di samping itu, kebiasaan mencuci tangan juga baik untuk menangkis penyebaran bakteria dan virus ke dalam badan anda. Tetapi jika anda merasakan gejala sakit perut memburuk, segera dapatkan nasihat doktor.

Referensi: